80 Procent van de kinderen vindt het belangrijk dat streektalen blijven bestaan

Dit artikel is een persbericht van het Twentehoes. Wil je meer weten over dit centrum voor streektaal en streekcultuur, het curriculum Nedersaksisch, of het gebruik van streektaal in de zorg? Neem dan contact op met projectleider Ellen Peters via e.peters@twentehoes.nl of 06-2309271.

 

Dialectles van Bökkers
‘Wie van jullie olders pröt thuus dialect?’ vraagt Hendrik Jan Bökkers aan groep 8 van de Heilig Hartschool in Lemelerveld. Bijna alle kinderen steken hun hand op. De dialectles wordt zichtbaar gewaardeerd door de leerlingen die aan het einde van de les hard meezingen met ‘Annie uut de Bochte’.

 

Nedersaksisch tijdschrift voor kinderen
Het jeugdjournaal kwam op bezoek in Lemelerveld vanwege de uitgave van Wiesneus, een dialecttijdschrift voor basisschoolkinderen in het Nedersaksisch taalgebied. Streektaalorganisaties zoals het Twentehoes uit Hengelo en het Huus van de Taol in Drenthe hopen veel kinderen te bereiken met het tijdschrift en daarmee met het dialect. Blijkbaar wordt dit erg gewaardeerd. ‘Er is een run op Wiesneuzen’, aldus projectleider Ellen Peters van het Twentehoes. ‘We hebben er bijna 50.000 laten drukken, maar komen nu al tekort. Eigenlijk alleen maar mooi, want je merkt dat het Twents ontzettend leeft bij docenten en leerlingen!’

 

 

Jeugdjournaalstelling
Dat ongeveer 80 procent van de kinderen het belangrijk vindt dat streektalen blijven bestaan, blijkt uit de antwoorden op de stelling die het jeugdjournaal lanceerde. Op de stelling van het jeugdjournaal: ‘Het is belangrijk dat dialecten (streektalen) blijven bestaan’, zei 77,8 Procent van de kinderen het ermee eens te zijn.

Kinderen hebben volop reacties geplaatst onder de stelling.

Marco: Dialecten zijn (meestal) leuk en grappig en zijn het symbool van een plaats en gebied. #dialecten zijn leuk

Evi: Dan hoor je leuke dingen die je niet kent.

Christian en Tamara: Wij komen uit Spanje en leren Nederlands. Wij vinden het een heel mooi initiatief, omdat dialecten een deel van de geschiedenis van een land zijn en dus ook een deel van de cultuur.

Ruby: Ik spreek Limburgs met mijn vrienden en mijn familie, maar op school moet ik Nederlands praten, dat vind ik echt jammer.

Hannie: Dialect (Twents) is mijn moedertaal. Op de tweede plaats staat het Nederlands. In Duitsland kan ik mij goed verstaanbaar maken in mijn moedertaal!

Roel: Mijn moeder spreekt Zeeuws en ik en mijn oma kunnen het ook en dat vind ik bijzonder.

Anoniem: Het is fijn als je even alleen kan praten met je vrienden zonder dat anderen het kunnen verstaan.

 

Poll van RTV Oost
Ook RTV Oost vroeg luisteraars naar het belang van dialect: ‘Ik vind het belangrijker om een nieuwe taal te leren dan om mijn dialect vloeiend te spreken’ luidde de stelling. Ongeveer 49 procent van de stemmers is het hier niet mee eens en vind het belangrijk om dialect te spreken. 30 Procent is van mening dat je bijvoorbeeld beter Duits kunt spreken dan een dialect en ongeveer 21 procent van de stemmers zegt: ‘Waarom kiezen? Ik spreek alles vloeiend.’

 

De beentjes van Sint Hildegard
De populariteit van streektaal komt ook naar voren als we kijken naar het grote bezoekersaantal van ‘De beentjes van Sint Hildegard’. Deze week waren Herman Finkers en Johanna ter Stege zelfs te gast bij Jinek, omdat maar liefst 400.000 bezoekers de film hebben gezien.
Het Twentehoes organiseerde een speciale avond in samenwerking met Concordia waarbij ‘de beentjes’ werd gedraaid en er een nagesprek was onder leiding van Twentekenner Thea Kroese. Het publiek was enthousiast en de zaal uitverkocht.